Utställning PÅ HUVUDET - handstickade mössor och huvudbonader i naturmaterial

Lyssna på sidans text

 

33 huvudbonader ställs ut på Kulturparken Småland 7 september - 5 januari 2020.


Många är vi som stickar. Hemma eller på stickcaféer. Det är hett och engagerar. Kreativiteten i sticklusten tar sig ofta uttryck i egna mönster.
Vi har uppmärksammat trenden med att göra ett stickupprop och en inbjudan att delta i utställning med stickade huvudbonader i eget mönster. Alla har varit välkomna att delta, amatörer, såväl som professionella och alla som befinner sig i gränslandet däremellan.

Mössa, basker, keps, öronlappar, luva, hjälm eller pannband för alla åldrar, endast stickaren själv har satt gränserna. Materialval liksom val av hand- eller maskinspunnet garn har varit fritt. Enda kravet är att huvudbonaden ska vara handstickad i naturmaterial, man ska ha stickat det själv och ha anknytning till Kronoberg. Mönster och idé tillhör upphovspersonen.
Sticktrenden med sina caféer, bloggar och communities är ett tidens tecken där man tröttnat på det massproducerade och vill hitta det personliga uttrycket och får möjlighet att ägna sig åt handarbete. I utställningen får vi ta del av spännande kreationer inspirerat av världen omkring oss och livet här och nu. På huvudet är en kärleksförklaring till stickade huvudbonader.

Utställningen är starten på ett utökat samarbete mellan Kulturparken Småland och Hemslöjden i Kronobergs län. Vi kommer på museet att presentera föremål och projekt som visar upp den spännande utvecklingen inom slöjd.
Öppettider på museet:
tis–fre: 10–17
lör–sön: 11–16
måndagar stängt
Stängt:
Julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen
Röda dagar som infaller på veckodag har vi öppet som helgdag 11–16 (ej måndagar)
Entréavgift:
Vuxna 90 kr
Studenter 40 kr
Fri entré för alla som är under 19 år
Entréavgiften gäller på Smålands museum, Sveriges glasmuseum och Utvandrarnas hus
Grupper över 10 personer betalar 45 kr per person.
Adress: Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö

Högst upp