Skriv ut denna sida
Virkad mönstermagi

Virkad mönstermagi

Lyssna på sidans text

 Inställd!

Mormorsrutor utöver det vanliga.

Med utgångspunkt i mormorsrutan utforskar Maria Gullberg virkningens möjligheter. Hon visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Under kursen kommer du kunna välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt även du med stor virkvana utmanas!  
En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från mitt eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en virkvan kan bli en utmaning! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Vi kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska!


Kursledare: Maria Gullberg, Stockholm
Plats: Hemslöjdens lokal, Vilhelm Mobergs gata 2, Växjö
Tid: lördag och söndag 18-19 april 2020 kl. 9.00-16.00
Kursavgift: 1200:-, medlemmar i Hemslöjden i Kronoberg 1150:- , material tillkommer.
Anmälan: monica.modig.rauden@hemslojd.org ; anmälan och betalning senast 3 april
Arrangör: Hemslöjden i Kronoberg och Hemslöjdens kurser

Formulär

Ange önskad kurs och datum

Ange för och efternamn

Ange gata

Ange postummer & ort

Ange ert personnummer

Ange telefonnummer

Ange e-postadress

Önskas annan fakturaadress än ovan angivet ange denna nedan.
Invalid Input

Jag önskar i samband med bokningen av kursen även bli medlem.
Genom det får jag åtkomst till era medlemsförmåner
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:
Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017

Instagram @maria_gullberg


MOTIVATION TILL STIPENDIUM
Textilformgivare Maria Gullberg gjorde sitt examensarbete på Konstfack 1989 i virkning och har sedan dess utvecklat en rad tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. Hon tilldelas Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kr för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen.

Maria har visat hur en handarbetsteknik som saknade status hade potential att utvecklas på ett konstnärligt och formmässigt intressant sätt. Hon är verksam som formgivare och inspiratör, ofta i samarbete med Hemslöjden och hon anlitas återkommande som lärare. Därmed har hon ökat virkningens relevans i vår samtid och främjat dess fortsatta utveckling. Hennes passion för och hennes böcker om virkning har inspirerat många.